Ikonická vína
V případě zájmu Vám více informací předá Tibor Rupík (724 241 008) či Michael Tisoň (603 558 436).
Francie
Domaine du Comte Liger-Belair
Vikomt Louis-Michel Liger-Belair založil toto vinařství na začátku roku 2000 s pár parcelami, které po turbulentní rodinné historii 30. let minulého století zbyly v rukách rodiny. Díky jeho mimořádnému talentu a skvělým polohám dnes toto vinařství patří do absolutní burgundské špičky. Vinařství navazuje na více než 200letou tradici založenou jeho prapředkem, napoleonovým generálem Louisem Liger-Belair, který v roce 1815 začal ve vesnici Vosne-Romanée s produkcí vína. Louis-Michel s jeho rodinou v současnosti hospodaří na necelých 9 hektarech výjimečných vinic v apelacích Vosne-Romanée, Vougeot, Nuits-Saint-Georges a Flagey Echezaux, z nichž každý rok dokáže mistrně vyrobit jedinečná vína, která patří k absolutní špičce.
Francie
Domaine & Maison Leroy
Jedinečná, unikátní a výjimečná – těmito slovy bychom mohli popsat nejen vína, ale především majitelku Lalou Bize-Leroy. Madam Lalou vlastní 23 hektarů vinic z nichž většina je klasifikovaná jako Premier nebo Grand Cru. Doménová vína jsou opravdovým skvostem, elegantní, plná, hebká, strukturovaná a dlouhověká, bohužel však, jsou těžko dostupná. Pro mnoho lidí jsou tak vína Maison (tedy vína z nakoupených hroznů, nicméně vinifikované se stejnou pečlivostí jako vína z hroznů vlastních) ideální příležitostí ochutnat vinařské mistrovství Madam Leroy. Všechna vína vyrábí jako biodynamická.
Francie
Domaine Méo-Camuzet
Již více než 400 let se rodina Meo věnuje pěstování révy vinné a vinařství. Svoji dnešní slávu však začala psát až díky Etiennovi Camuzetovi (1867-1946), členovi francouzského parlamentu, který v letech 1902 až 1932 vybral nejlepší možné parcely v Cotes de Nuits, především pak ve vesnicích Vosne-Romanée a Vougeot. V současnosti vede vinařství Jean-Nicolas Méo, který se učil výrobu vína od svého otce a také především od legendárního Henriho Jayera. Hospodaří na cca 7 hektarech vinic a vytváří výjimečná vína oceňovaná po celém světě.
Francie
Domaine Jean Grivot
Vinařství, které bylo založeno koncem 19. století ve městě Vosne-Romanée. Díky pozornému a prozíravému přístupu se v průběhu let stalo vlastníkem velmi slavných parcel (Les Suchots, Clos de Vougeot, Echezeaux či Richebourg). Svou precizní prací a následnou kvalitou vín se v posledních letech dostalo mezi top burgundská vinařství, která by neměla chybět v žádné kolekci burgundských vín. Všechna vína nabízejí velice dobrou hodnotu. Village stojí podobně jako u průměrných vinařů. Vína Grand Cru a špičková 1er Cru z této domény jsou již relativně dražší, ale nabízejí to nejlepší, co lze z dané apelace vůbec koupit. Jejich Richebourg, Clos de Vougeot i Echezeaux jsou Burghoundem pravidelně řazena mezi top tři vína každé této GC vinice, velmi často jsou hodnocena dokonce absolutně nejlépe.
Francie
Domaine Francois Lamarche
Prvotřídní rodinné vinařství založené v roce 1797, jejichž vína se sama vyjadřují svým terroir, nikoliv silou. V současnosti pracují na 28 hektarech vinic, včetně monopolního vlastnictví Grand Cru vinice La Grand Rue – jedné z perel apelace Vosne-Romanée. Vlastní také části Grand Cru vinic Echezeaux, Grand Echezeaux, Clos Vougeot a mnoho Premier Cru především ve Vosne-Romanée, včetně Aux Malconsorts, ale také část Les Cras v Nuits-Saint-Georges. Sestry Nicole a Nathalie, které vedou vinařství, mají svoji práci hezky rozdělenou, a především díky Nicole, která se stará o vinohrady a výrobu vína, hvězda jménem Lamarche neustále stoupá… Všechny vinice jsou v biologickém režimu, používají méně nových sudů než dříve (maximálně 50 % nových v závislosti na ročníku), to vše dohromady dává obrázek o výjimečnosti a kvalitě jejich vín.
Itálie
Giacomo Conterno
Vinařství založené roku 1908 Giovannim Conternem, které na začátku své historie vyrábělo vína z nakupovaných hroznů. Od roku 1934 vedl vinařství jeho syn Giacomo, který v roce 1974 koupil 14hektarovou vinici Cascina Francia, která má naprosto skvělé mikroklima a odkud od roku 1978 pochází všechna vína Conternů. Giacomo je absolutní tradicionalista – rmut kvasí více než 30 dní v dřevěných kádí bez kontrolování teploty, víno nechává mimořádně dlouho dozrávat ve velkých dubových suden. Vyrábí cca 50 tisíc lahví ročně, přičemž nejznámnější jsou dvě Barola – Riserva Monfortino a Cascina Francia. Od roku 2008 přidali cru Cerreto a v roce 2015 Arione, takže v současnosti vyrábí 3 single-vineyard Barola. Monumentální, klasická, dlouhověká a elegantní vína.
Itálie
Bartolo Mascarello
Cantina Mascarello je jednou z nejuznávanějších domén v Barolu. Vinařství bylo založené v roce 1918, na výsluní je pak dostal sám Bartolo Mascarello. V současnosti vede vinařství dcera Maria-Teresa Mascarello. Vlastní cca 5 hektarů vinic v částech Cannubi, San Lorenzo, Rue a Rocche del Annunziata (La Morra) a vyrábí jediné Barolo – cuvée všech cru – společně se špetkou Dolcetta a Barbery. Styl zůstává dodnes velmi tradiční, vinifikace probíhá v padesátiletých cementových a dřevěných nádobách bez přidání kvasinek nebo regulace teploty. Barolo pak stárne cca 3 roky v 25hektolitrových slavonských sudech (nedávno obměněné za nové) a následně ještě minimálně rok v lahvi před uvedením na trh.
Itálie
Luciano Sandrone
Kultovní výrobce moderního Barola, jehož vína se prodávají striktně na alokace. V roce 1981 přinesl na veletrh Vinitaly svůj první ročník 1978, kterého tehdy vyrobil pouze 1 500 láhví. Jeden americký obchodník je po ochutnání chtěl ihned všechny koupit. Stejnou mimořádnou péči věnuje Luciano Sandrone vínům napříč celým spektrem nabídky, a tak i základní vína umožní získat cenově příjemnou představu o jeho stylu a vinařském umu. Vinařství obhospodařuje 27 hektarů s roční produkcí 90 000 láhví (Barola bohužel velmi málo).
Itálie
Comm. G. B. Burlotto
Vinařství založené G. B. Burlottem, který se během svých 77 let života vinaře (1850–1927) stal superstar v tehdejším světě ovládaném francouzskými víny a za svého života byl srovnáván například s Vega Sicilia nebo Biondi-Santi. Byl to on, kdo začal jako první propagovat prodej Barola v lahvi, nikoliv v sudu nebo demižonu, dokonce dříve než takový velikán oblasti, jako Giacomo Conterno. Stal se dokonce oficiálním dodavatelem Královského domu Savoy, který v té době vládl v Piemontu a tím dosáhl nejen osobní slávy, ale také proslavil svoji vesnici Verduno na úroveň například Serralungy nebo La Morry. Po jeho smrti v roce 1927 však vinařství na několik desetiletí takřka zmizelo, a s tím upadla i sláva vesnice Verduno. V současné době vinařství vede pokračovatel rodu Fabio Alessandria a pomalu zvedá hvězdu jména Burlotto a získává zpět pozici jednoho z nejlepších malých producentů Barola.
Itálie
Il Marroneto
Historickou usedlost Il Marroneto zakoupil v roce 1974 právník Giuseppe Mori, otec současného majitele Alessandra. Když pak vysadil první část vinice, jeho synové Alessandro a Andrea okamžitě projevili velký zájem o práci ve vinohradu i o víno samotné. Po malých krůčcích se rozvíjeli, sklep byl zvětšen a když se Guiseppe i Andrea rozhodli dále pokračovat v právnické dráze, Alessandro převzal zodpovědnost za výrobu vína. V současnosti hospodaří na cca 9 hektarech vinic a jejich vinařství se po relativně krátké době řadí mezi 10 nejvýznamnějších a nejdůležitějších v Montalcinu a nabízí tradiční a elegantní vína.
Španělsko
Tempos Vega Sicilia
Kultovní, nejslavnější a nejtradičnější španělská doména. Její vína jsou neuvěřitelně komplexní, elegantní a skvěle stárnou. Přirovnávají se k 1er Grand Cru Classé z Bordeaux. Vlajkovou lodí je Reserva Especial, což je blend zpravidla tří ročníků, a pak Unico z jednoho ročníku. Do skupiny patří i vinařství Alion z Ribera del Duero a Pintia z Toro, které těží z vinařského umu a stejné péče jako mateřská Vega Sicilia. Díky lásce majitele pro sladká vína, patří do skupiny i tokajské značky Oremus, které dnes patří na absolutní špičku tokajských vín.
Španělsko
Viñedos del Contino
Vinařství Contino bylo založeno v roce 1973 a v současnosti vlastní celkem 62 hektarů vinic, které se nachází nedaleko města Laserna ve vinařské oblasti Rioja Alavesa. Historie vinařství se datuje k 16. století kdy tuto usedlost založil důstojník královské gardy – Lorenzo Contino. V tomto vinařství se mísí tradiční postupy výroby s moderní technologií, kde je vše podřízeno výrobě kvalitních vín s odrůdovou typičností pro oblast Rioja.
Německo
Weingut Egon Müller
Weingut Egon Müller je jedno z nejznámějších vinařství nejen v oblasti Mosel, ale také v celém Německu, dalo by se nazvat Romanée-Conti Německa. Na svých cca 8,5 hektarech pěstují především odrůdu Riesling, ze které vyrábí vína v různých kategoriích – od suchých Kabinett po sladké výběry, které mohou bez problémů zrát i 50 let a více. Přestože současný trend směřuje spíše k suchým vínům, jeho vína vykazují stále moselský typický vyšší zbytkový cukr. Všechna vína, včetně základních, potřebují určitý čas v lahvi, aby naplno ukázala svůj potenciál a terroir. Jeho TBA patří mezi nejdražší bílá vína světa, prodávají se za až 10.000 Eur za lahev, tedy víc jako třeba Montrachet od DRC.
Německo
Weingut J. J. Prüm
Historie moselského vinařství Prüm se datuje již od roku 1156. Johann Josef Prüm (1873–1944) založil panství J. J. Prüm v roce 1911. Nyní vede rodinný podnik jeho vnučka Katharina. Jejich necelých 14 hektarů vinic zahrnuje přibližně 70 % původní výsadby, protože zárodky révokazu v břidlicových půdách nepřežívají. I přes velký skok v kvalitě moselských vín si J. J. Prüm stále drží pevnou pozici v absolutní špičce německých Ryzlinků. Staré keře, nízké výnosy, tradiční vinařské postupy a preference maximální možné kvality ústí v ohromnou komplexnost, mineralitu, až éterickou harmonii jedněch z nejvíce dlouhověkých bílých vín na světě. Hrozny musí dozrát minimálně do úrovně kabinett, jinak se nelahvují. Mezi vyhlášené patří polohy Wehlener Sonnenuhr, Graacher Himmelreich, Bernkastel Badstube a Zeltinger Sonnenuhr.
Německo
Willi Schaefer
Vinařství vlastní nejuznávanější polohy v moselské oblasti Graacher Himmelreich, Graacher Domprobst a Wehlener Sonnenuhr. Vinařské kořeny rodiny Schaefer sahají až do roku 1121. Po celou tuto dobu získávané zkušenosti najdeme i v současných vínech tohoto vinařství. Šetrná a ruční práce na vinicích spolu s využitím klasické vinifikace ve velkých dubových sudech typu Fuder nechává pravidelně vzniknout ikonickým vínům, jež jsou naprosto excelentní ukázkou moselského terroir a patří k nejvyhledávanějším vínům celého Německa. Ochutnat tato vína je opravdovým zážitkem, jelikož jsou vyprodána na pár let dopředu a není lehké je nakoupit.
Německo
Weingut Markus Molitor
Markus Molitor je dnes již osmou generací rodiny, která vlastní toto starobylé vinařství. Markus je jedním z vyznavačů myšlenky „terroiru“ – v posledních letech postupně rozšiřuje počet různých vinic tak, aby co možná nejlépe využil enormního potenciálu vyjádření odrůdy Riesling. Vinice v údolí Mosely jsou v extrémně prudkých svazích. Vzhledem k tomu je veškerá práce prováděna výhradně ručně, za cenu obrovské námahy a úsilí. Firma vlastní některé z nejlepších a nejkrásnějších tratí na střední Mosele a jednu vinici na řece Saar. Vína z podniku Markuse Molitora získávají každoročně řadu ocenění v domácím i zahraničním odborném tisku a na různých soutěžích a výstavách.
Německo
Weingut Schäfer-Fröhlich
Vinařská hvězda z německého regionu Nahe s více jak 200letou tradicí, to je rodinné vinařství Schäfer-Fröhlich. V této oblasti mají celkem 19 hektarů vinic, kde pěstují převážně odrůdu Ryzlink rýnský. Jejich vína se vyznačují precizností, chuťovou čistotou a parádní mineralitou. Nadaný vinař Tim Fröhlich se stal v roce 2010 vinařem a zároveň se stal nejmladším vítězem v historii tohoto prestižního ocenění.
Německo
Weingut Reichsrat von Buhl
Vinařství Reichsrat von Buhl je již více než 150 let v rodinném vlastnictví a stejně tak dlouho je jedním z nejznámějších vinařství v Německu. Od svého založení v roce 1849 stojí von Buhl za nadčasovým stylem vín výrazně ovlivněný terroirem, který nikdy nebyl orientován na to, co je módní, ale který hrdě propaguje původ svých hroznů z nejlepších lokalit v Deidesheimu a Forsteru. Vinařství Reichsrat von Buhl je od roku 2009 certifikován Bio a je i aktivním ambasadorem přírodního, udržitelného vinohradnictví a nejlepších německých vín.
Rakousko
Weingut F. X. Pichler
Vinařská legenda z Wachau F. X. Pichler, jehož vína jsou decentní, elegantní a nekonečná. Vína jako Unendlich a Smaragd M jsou vyráběna jen v těch nejlepších ročnících. Dokonalá bílá vína jsou pěstována převážně na strmých vinicích a školena ve velkých dubových sudech se stářím až 40 let. V roce 2020 způsobili velký poprask ve vinařském světě, když vystoupili ze sdružení Vinea Wachau, jehož byli spoluzakladatelé, a připojili si k nově vytvořenému DAC Wachau. Nic to však nezměnilo na neskutečné kvalitě a oblíbenosti jejich vín.
Rakousko
Weinhofmeisterei – Mathias Hirtzberger
Již pátá generace rodiny Hirtzberger vyrábí legendární vína v jedné z nejkrásnějších krajin v Rakousku – Wachau. Otec zakladatele vinařství Franz Hirtzberger starší patří mezi ikonické vinaře v regionu. V rámci dědictví získal jeho nejmladší syn Mathias Hirtzberger celkem 4 hektary vinic ve velmi uznávaných polohách jako je Kollmütz, Kollmitz, Gaisberg, Angern a Marienfeld. První vína vyrobil v roce 2014. Jeho druhý ročník 2015 se vyznačuje elegancí a vzrušující složitostí. Vína jsou klasifikována podle Vinea Wachau jako Steinfeder (lehký a ovocný styl), Federspiel (jemný) a Smaragd (hluboký a dlouhý). Celé jméno vinařství Weinhofmeisterei Mathias Hirtzberger odkazuje na více než 600 let starou budovu – vinařský dvůr, která byla původně majetkem rodiny, ale během mnoha století změnila několikrát svého majitele. Až v roce 2013 se podařilo rodině jej zpět zakoupit, kompletně zrekonstruovat a nyní je zde hlavní centrum obou rodinných vinařství, vinotéka a restaurace.
USA
Dominus Estate
Producent vína se sídlem v údolí Napa, který vyrábí jedno z nejlepších tzv. "kultovních" Cabernetů. Majitel, Christian Moueix, který toto vinařství spoluvlastní již od roku 1982, se tak, díky doporučení Roberta Mondaviho, vedle věhlasného Chateau Petrus z Pomerolu věnoval i novosvětským vínům. Panství je založeno na vinici Napanook, která je pozoruhodná tím, že je vůbec jedním z prvních míst osázených hrozny v oblasti Napa Valley. Specializují se na odrůdy tolik typické pro Bordeaux v čele s odrůdou Cabernet Sauvignon.
USA
Spottswoode Winery
Vinařství založené v roce 1982, které hospodaří na cca 17 hektarech v proslulém Napa Valley v Santa Helena AVA. Tento statek byl však založen již v roce 1882 německým emigrantem Georgem Schonewaldem, který se věnoval především hotelovému bussinesu. V roce 1908 nový majitel George Allen přejmenoval usedlost na Lyndenhurst, což je dnes také jedna ze single vineyard tohoto vinařství. V roce 1910 pak usedlost koupila Susan Spotts a přejmenovala ji na Spottswoode, jejíž název nese dodnes. Největšího rozmachu a věhlasu dosáhlo toto vinařství po roce 1972, kdy panství koupil Jack a Mary Novak – především pak díky Mary dosáhla jejich vína nejen kvalitativního posunu, ale také věhlasu a známosti. V roce 1982, prvním roce „nového“ vinařství vyrobili prvních 1200 kartonů vína ze 100% odrůdy Cabernet Sauvignon.
USA
Dalla Valle Vineyards
Dalla Valle Vineyards je vinařství založené v roce 1986 Naoko a jejím zesnulým manželem Gustavem Dalla Valle v Oakville v Nappa. Původně chtěli vytvořit luxusní resort, ale když objevili potenciál místa, změnili názor a rozhodli se vyrábět víno. Začali s pouhými třemi hektary vinic a vysadili Cabernet Franc a Merlot vedle Cabernet Sauvignon na stráních – navzdory tehdejší praktikám. Přestože tak bylo hospodaření nákladnější, kvalita se brzy prokázala. Vinařství pak bylo katapultováno ke hvězdám v okamžiku, kdy Robert Parker udělil 100 bodů vínu Maya 1992, jako teprve druhému vínu z USA. Víno však nebylo pro region vůbec typické – tříslovité a vystavěné pro dlouhé zrání v lahvi, navíc v cuvée dominoval Cabernet Franc. Dnes je Dalla Valle nepochybně jedním z nejrespektovanějších jmen Napa – a Kalifornie – s Naoko a její dcerou Mayou u kormidla.
USA
Promontory
Promontory se během poměrně krátké doby stalo jedním z nejdůležitějších nejvýznamnějších vinařství v Napa. Příběh začíná v 80. letech 20. století, kdy H. William Harlan, zakladatel vinařství Harlan Estate a Bond, při pěší tůře podél jihozápadního hřebene Oakville objevil nádherné, téměř zapomenuté místo s vinicemi. Bohužel, nebylo ke koupi, nicméně vytrvalost se vyplatila a v roce 2008 toto panství rodina Harlanových koupila. První ročník tohoto unikátního vína, 2009, byl uveden na trh až v roce 2015 a stal se jedním z hitů toho roku. Přestože se jedná pouze o jednu odrůdu, tedy Cabernet Sauvignon, cuvée se sestává z více než 30 různých plotů s absolutně odlišnými podmínkami. Pro USA je také naprosto netypické zrání vín v sudech z Rakouska. Vína Promontory jsou předurčena k dlouhému zrání v lahvi, aneb, čas je nejlepší přítel Promontory – stejně jako lidé, tato vína dokážou sama sebe poznat až s věkem.